Domov > Novice >

Življenje z urinskim katetrom: zgodba Aneja Doplinharja

18. December 2023

Bolezensko ali poškodbeno stanje, ki povzroči težave pri odvajanju urina, pogosto postavi naš svet na glavo.

Nepričakovano uhajanje urina in nezmožnost uriniranja po naravni poti sta težavi, s katerimi se lahko težko spopadate v družabnih okoliščinah. Strah pred morebitnimi neprijetnimi situacijami med druženjem ali na izletih vas lahko omeji in odvrne od aktivnega sodelovanja v družbenem življenju.

A ni potrebe, da se družite v tišini. Najprej je pomembno razumeti vzroke teh težav in posledice za vaše telo.

K sreči danes obstajajo rešitve, ki nam omogočajo, da živimo polno in zadovoljno življenje. Urinski katetri so postali rešitev za mnoge posameznike, ki se soočajo s težavami pri odvajanju urina. V tem članku bomo predstavili zgodbo Aneja Dopliharja in razkrili, kako se je naš ponosni ambasador spoprijel z izzivi, ki jih je prinesla njegova nesreča, in kako so mu urinski katetri greencath® pomagali ohraniti kakovostno življenje ter doseganje športnih in osebnih ciljev.

4. oktobra 2017 je bil za mladega in obetajočega motokrosista Aneja Dopliharja iz okolice Nove Gorice prelomen dan. Tekmoval je za naslov pokalnega prvaka v najzahtevnejši kategoriji v Orehovi vasi pri Mariboru. Vendar je usoda poskrbela, da se bo ta dan za vedno zapisal v njegovo življenje. V tretjem krogu dirke je doživel hudo nesrečo, pri kateri je utrpel poškodbe hrbtenice. Po operaciji ni več občutil trebušnih mišic in nog.

Sliki Aneja pred nesrečo

Po okrevanju na URI Soča se je Anej odločil, da svojo energijo usmeri drugam. Svetovali so mu, naj se preizkusi v ročnem kolesarstvu, in hitro je začel beležiti izjemne uspehe. Anej Doplihar zdaj tekmuje v parakolesarstvu in predstavlja Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih, vključno s paraolimpijskimi igrami. Šest let po nesreči se spominja svoje nesreče z optimizmom in zanosom: "Življenje mi je pred petimi leti dalo kolo pod rit, da mi ne bo treba več hoditi. Mogoče je mislilo, da se bo tam zame vse ustavilo, a mu ni uspelo. Mene bolj kot preteklost zanima prihodnost," pravi Anej, ki je navdih mnogim.

Slika Aneja po nesreči

Anejev pogum in odločnost sta ga pripeljala do športnih višav, ki jih morda ni niti sanjal. Kljub življenju z urinskim katetrom ni spustil z oči s svojih športnih ciljev. Uporaba urinskega katetra postane za posameznike, kot je Anej, del vsakdana. greencath® katetri, z nanosom in vodno vrečko, so postali njegova zanesljiva izbira za uravnavanje odvajanja urina.

Slika Aneja na paraolimpijskih igrah Tokio 2020 (fotografiral Vid Ponikvar za Sportido)

Anej izpostavlja, da so greencath® katetri izjemni zaradi svojega hidrofilnega nanosa. Ta nanos zmanjšuje trenje med katetrom in sluznico sečnice, kar zagotavlja nežno in udobno uvajanje katetra. Prav tako minimalni ostanki hidrofilnega nanosa znotraj sečnice zmanjšujejo obremenjenost organizma zaradi absorpcije ostankov nanosa po uporabi katetra. Posebne atravmatske stranske luknje bistveno zmanjšajo možnost poškodb sečnice in tveganje za pojav uroinfektov. Poleg tega greencath® katetri vključujejo vodno vrečko za enostavno aktivacijo nanosa s sterilno vodo, kar zagotavlja visoko higieno pri uporabi katetra. Nekatere dimenzije katetra imajo dodan drsnik, kar omogoča aseptično rokovanje, kar je še ena prednost za uporabnike.

Slika Aneja z greencath® katetrom pred tekmovanjem

Za Aneja in mnoge druge posameznike, ki živijo aktivno življenje, so urinski katetri nepogrešljiv pripomoček, ki jim omogoča doseči svoje športne cilje in uživati v vsakdanjem življenju.

Naj bo Anej in njegova zgodba navdih za vse, ki so se znašli v podobnih okoliščinah. Sledite njegovemu navdihujočemu potovanju na njegovi Facebook strani in se prepričajte, da niste sami na tej poti. Delite svoje izkušnje, svoje zmage in padce, ki ste jih premagali.

Skupaj lahko soustvarjamo močno in podporno skupnost, ki bo vsem omogočala živeti polno življenje z uporabo urinskih katetrov.

greencath® katetri: https://tik.si/greencath/

Viri:

Anej Doplihar pogovor

greencath®. (2021). Domov. Spletna stran http://www.tik.si

 

Predstavljamo zgodbo Aneja Doplinharja, ki je živ dokaz, da se da živeti zelo kvalitetno in celostno, kljub preizkušnjam, ki jih prinaša življenje.