Domov > Novice >

Kako pogosto zamenjati urinski kateter?

06. December 2023

Raziskave kažejo, da urinski katetri pogosto ostanejo nameščeni dlje, kot je potrebno, kar povečuje tveganje za zaplete, vključno z okužbami sečil in ledvic kar seveda prinaša obilo težav.

Uporaba urinskega katetra je lahko za mnoge posameznike ključnega pomena za ohranjanje zdravja in preprečevanje zapletov, vendar je pomembno razumeti, kako pogosto je treba kateter menjavati, da bi zagotovili varno in učinkovito uporabo.

V tem članku vam bomo predstavili dejavnike, ki vplivajo na menjavo katetra, s ciljem, da boste natančno vedeli, kako pogosto naj bi sami izvajali to rutinsko opravilo.

''Tveganje za nastanek okužbe sečil (UTI) se poveča za 3-7 % vsak dan, ko je urinski kateter nameščen.''

Ko gre za pogostost menjave urinskega katetra, je treba upoštevati več dejavnikov, vključno z vrsto katetra, namenom uporabe, zdravstvenim stanjem posameznika ter navodili zdravnika in zdravstvenega osebja. Tu je nekaj ključnih dejavnikov, ki vplivajo na to, kako pogosto naj menjate urinski kateter:

Vrsta katetra.

Obstajajo različni tipi urinskih katetrov, vključno s trajnimi in enkratnimi katetri. Enkratni katetri se uporabijo samo enkrat in nato zavržejo, medtem ko se trajni katetri lahko uporabljajo daljše časovno obdobje. Pogostost menjave je zelo odvisna od vrste katetra.

Zdravstveno stanje.

Zdravstveno stanje posameznika je ključen dejavnik pri določanju, kako pogosto je potrebno menjavati kateter. Osebe s posebnimi zdravstvenimi potrebami, kot so okužbe sečil ali bolezni, ki vplivajo na urinarni trakt, bodo morda potrebovale pogostejše menjave katetra.

Zdravnikova navodila.

Zdravnik ali zdravstveni delavec, ki je odgovoren za oskrbo posameznika, bo določil priporočila glede menjave katetra. Te smernice so prilagojene posameznikovemu zdravstvenemu stanju in potrebam.

Vrsta vložka ali obloge.

Včasih se urinski katetri uporabljajo skupaj z vložki ali oblogami, ki pomagajo pri zmanjšanju tveganja za izlitje urina. Tudi te pripomočke je treba zamenjati po določenem času ali po potrebi.

Osebna higiena.

Redna higiena je ključna pri uporabi urinskega katetra. Oseba mora skrbeti za čistočo katetra in okolice, da se zmanjša tveganje za okužbe.

Splošno velja, da se enkratni katetri zavržejo po vsaki uporabi. Pri trajnih katetrih pa je pogostost menjave običajno odvisna od posameznikovega zdravstvenega stanja in navodil zdravstvenega osebja. To se lahko giblje na vsakih 4 do 12 tednov ali na podlagi ocene potrebe po menjavi zaradi specifičnih okoliščin. Pomembno pa je razumeti, da se tudi pri trajnih katetrih lahko pojavijo okoliščine, ki zahtevajo hitrejšo menjavo, na primer, če pride do znakov okužbe ali zamašitve katetra.

Odgovor na vprašanje o tem, kako pogosto naj menjate urinski kateter, je torej specifičen za vsako osebo. Priporočila se razlikujejo in temeljijo na individualnih potrebah. Ključno je, da sodelujete s svojim zdravnikom in zdravstvenim osebjem ter se držite njihovih navodil, da ohranite svoje zdravje in preprečite morebitne zaplete pri uporabi urinskega katetra. Pri tem vam lahko pomagajo tudi visokokakovostni urinski katetri, kot so greencath® katetri s hidrofilnim nanosom, ki so znani po svoji nežnosti do bolnikov in prijaznosti pri uvajanju. Njihov hidrofilni nanos zmanjša trenje med katetrom in sluznico sečnice ter zmanjša obremenjenost organizma zaradi absorpcije ostankov nanosa po uporabi.

greencath® PLUS - Urinski kateter Nelaton z nanosom in vodno vrečko je izdelek, ki predstavlja pomembne prednosti za uporabnike urinskih katetrov za enkratno uporabo,  saj njegove posebne atravmatske stranske luknje bistveno zmanjšajo možnost poškodb sečnice in pojav uroinfektov.

Hidrofilni nanos zmanjša trenje.

Kateter ima hidrofilni nanos, ki zmanjšuje trenje med katetrom in sluznico sečnice. To omogoča bolj nežno in udobno uvajanje katetra, kar je še posebej pomembno za uporabnike.

Minimalni ostanki hidrofilnega nanosa.

Pomembno je, da kateter ne pušča ostankov hidrofilnega nanosa znotraj sečnice, saj to zmanjšuje obremenjenost organizma zaradi absorpcije ostankov nanosa po uporabi katetra. To je ključno za zmanjšanje tveganja za morebitne težave.

Polirane stranske luknje za manjšo poškodbo sečnice.

greencath® PLUS kateter ima polirane stranske luknje, ki bistveno zmanjšajo možnost poškodb sečnice in s tem pojav uroinfektov. To je izjemno pomembno za preprečevanje zapletov.

Vodna vrečka za enostavno aktivacijo nanosa.

V kompletu je priložena vodna vrečka, ki omogoča enostavno aktivacijo hidrofilnega nanosa s posebej prečiščeno, sterilno vodo. To zagotavlja higieničnost pri uporabi katetra.

Prilagodljivost z dodanim drsnikom.

Nekatere dimenzije katetra imajo dodan drsnik, ki omogoča aseptično rokovanje. To olajša postopek kateterizacije.

Barvno kodirani priključki.

Priključki katetra so barvno kodirani, kar omogoča enostavno identifikacijo dimenzije. To je praktična funkcija za uporabnike.

Viri:

  1. Vrtek, S. (2013). UČENJE IN AKTIVNA VLOGA PACIENTOV IN SVOJCEV V ZDRAVSTVENI OBRAVNAVI PO OKVARI HRBTENJAČE (Doctoral dissertation, Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede).
  • Leskovar, J. (2004). Nevrogeni mehur. SEZNAM AVTORJEV.
  • Cobussen‐Boekhorst, H., Beekman, J., van Wijlick, E., Schaafstra, J., van Kuppevelt, D., & Heesakkers, J. (2016). Which factors make clean intermittent (self) catheterisation successful?. Journal of clinical nursing25(9-10), 1308-1318.
  • Woodward, S., Steggal, M., & Tinhunu, J. (2013). Clean intermittent self-catheterisation: improving quality of life. British Journal of Nursing22(9).

 

Tveganje za nastanek okužbe sečil (UTI) se poveča za 3-7 % vsak dan, ko je urinski kateter nameščen. Hkrati raziskave kažejo, da urinski katetri pogosto ostanejo nameščeni dlje, kot je potrebno.