Domov > Novice >

Kako pravilno skrbeti za urinski kateter?

14. October 2024

Ali ste vedeli, da skoraj pol uporabnikov urinskih katetrov ne upošteva pravilnih postopkov za nego svojega katetra?

Študije kažejo, da je od 20 % do več kot 50 % oseb, ki uporabljajo kateter - bodisi v bolnišnici bodisi doma - izpostavljenih tveganju okužbe zaradi neustreznih higienskih postopkov. Ta zaskrbljujoča statistika opozarja na pomanjkanje izobraževanja in usposabljanja bolnikov o negi katetrov.

Z odpravo teh pomanjkljivosti lahko bistveno zmanjšamo tveganja, povezana z uporabo katetra, vključno z nevarnimi okužbami, kot so okužbe sečil (UTI).

Zato vam danes razkrivamo ključne korake za pravilno nego urinskega katetra.

Urinski katetri so medicinski pripomočki, ki se uporabljajo za odvajanje urina iz mehurja, kadar oseba tega ne more početi naravno. Poznamo več vrst katetrov, med drugim:

  1. Katetri, ki se vstavijo v telo (Foleyevi katetri)
  2. Intermitentni katetri
  3. Zunanji katetri (kondomski katetri)

Vsaka vrsta služi posebnemu namenu in zahteva edinstveno nego. Več informacij o vrstah katetrov lahko vidite tukaj: Kako izbrati pravi urinski kateter?

Ustrezna nega katetra je bistvenega pomena iz več razlogov:

  • Preprečuje okužbe sečil (UTI)
  • zagotavlja neoviran pretok urina
  • zmanjšuje tveganje za zaplete
  • izboljša splošno udobje in kakovost življenja

Z upoštevanjem pravilnih postopkov lahko znatno zmanjšate tveganje za okužbe in druge zaplete, povezane z uporabo katetra.

Ali ste vedeli, da se tveganje za nastanek okužb sečil se poveča kar 3-7% vsak dan, ko je urinski kateter nameščen? Kako preprečiti okužbe sečil pri uporabi urinskih katetrov?

Za uporabnike katetrov je pravilna nega izredno pomembna za preprečevanje okužb in drugih zapletov. Kljub temu pa se pogosto pojavljajo določene napake, ki lahko ogrozijo zdravje. Tukaj so najpogostejše napake, ki jih uporabniki katetrov delajo, in nasveti, kako se jim izogniti:

1. Nepravilna higiena rok

Ena najpogostejših napak je zanemarjanje higiene rok. Veliko uporabnikov si ne umije rok pred rokovanjem s katetrom, kar lahko privede do okužb. Tudi če se vam zdi, da so roke čiste, si jih vedno umijte z milom in vodo vsaj 20 sekund pred in po rokovanju s katetrom. Če si ne morete umiti rok, si probajte roke razkužiti z razkužilom.

2. Nepravilno čiščenje katetra

Čiščenje katetra ali območja okoli katetra je ključnega pomena za preprečevanje okužb, vendar uporabniki pogosto preskočijo to pomembno rutino. Nekateri očistijo kateter premalo pogosto ali površno. Kateter je treba redno čistiti, vsaj dvakrat na dan, z milom in vodo, da odstranite ostanke in preprečite nabiranje bakterij. Prav tako pazite, da temeljito očistite področje okoli vstopa katetra v telo.

3. Nepravilna nega zunanjih katetrov

Uporabniki zunanjih katetrov pogosto delajo napako, da katetra ne odstranijo vsak dan, kar povečuje tveganje za draženje kože in okužbe. Ne pozabite vsak dan odstraniti zunanji kateter in temeljito očistiti genitalno področje z blagim milom in vodo. Pustite, da se koža pred ponovno namestitvijo katetra posuši na zraku, saj vlaga spodbuja razrast bakterij.

4. Pozabljanje na praznjenje drenažne vrečke

Veliko uporabnikov drenažnih vrečk ne prazni pravočasno. Prepolne vrečke povečajo tveganje za povratno okužbo mehurja. Drenažno vrečko izpraznite, ko je 1/2 do 2/3 polna. Uporabite čisto posodo za praznjenje in se izogibajte stiku med nastavkom vrečke in posodo, saj lahko to povzroči prenos bakterij.

5. Nepazljivost pri menjavi katetra

Nekateri uporabniki poskušajo zamenjati ali odstraniti vstavljen kateter brez ustreznega zdravniškega nadzora. To lahko povzroči poškodbe sečnice ali okužbo. Vedno se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem glede pravilnega časa in postopka menjave katetra. Nikoli ne odstranjujte katetra sami brez nadzora strokovnjaka.

Tik-ovi Greencath® katetri vsebujejo atraumatične stranske luknje, ki zagotavljajo nežnejše vstavljanje, zato so varnejši in bolj udobni še posebej za pogoste in dolgotrajne uporabnike. Ta tehnologija namreč bistveno zmanjša možnost poškodb sečnice in pojav uroinfektov.

6. Nezadostna hidracija

Pogosta napaka je tudi nezadostno pitje tekočin. Premalo tekočine vodi do bolj koncentriranega urina, kar lahko draži mehur in povzroči težave. Redno pijte dovolj vode, da bo vaš urin svetle barve. Če imate omejitve glede vnosa tekočin, se posvetujte s svojim zdravnikom glede optimalne količine, ki jo morate piti.

7. Zanemarjanje simptomov okužbe

Številni uporabniki spregledajo zgodnje znake okužbe, kot so pekoč občutek, vročina, moten ali krvav urin. Ne odlašajte z obiskom zdravnika, če opazite katerega od teh simptomov. Zgodnje odkrivanje okužbe lahko prepreči resnejše zaplete.

Okužbe sečil (UTI)

  • Simptomi: Vročina, mrzlica, moten urin, pekoč občutek
  • Preventiva: * Preprečevanje: Vzdrževanje stroge higiene, ohranjanje hidracije, redno praznjenje drenažne vrečke

Krči mehurja

  • Simptomi: Nenadna, močna potreba po uriniranju, bolečine v spodnjem delu trebuha
  • Preventiva: * Preprečevanje: Upoštevajte pravilne tehnike vstavljanja, razmislite o zdravilih za sproščanje mehurja
  • premislite o Tik katetrih z hidro...

Blokada katetra

  • Simptomi: Zmanjšano izločanje urina ali brez njega, nelagodje v trebuhu
  • Preprečevanje: Zagotovite ustrezno hidracijo, izogibajte se zvinom v ceveh katetra.

Draženje kože

  • Simptomi: Rdečina, srbenje ali bolečina okoli mesta vstavitve katetra
  • Preprečevanje: * Preventiva: Ohranjajte območje čisto in suho, uporabljajte ustrezne izdelke za zaščito kože

1. Higiena rok

Vedno začnite s čistimi rokami. Pred in po rokovanju s katetrom si roke temeljito umivajte z vodo in milom vsaj 20 sekund. Sliši se kot mala stvar ampak resnično lahko naredi veliko razliko.

2. Čiščenje katetra

Za vstavljene katetre:

  • Področje, kjer kateter vstopa v telo, dvakrat na dan očistite z milom in vodo.
  • Nežno očistite vse odcedne skorje ali ostanke

Za zunanje katetre:

  • Vsak dan odstranite kateter in očistite področje genitalij z blagim milom in vodo
  • pred namestitvijo novega katetra pustite, da se koža posuši na zraku

3. Izpraznitev drenažne vrečke

  • Drenažno vrečko izpraznite, ko je 1/2 do 2/3 polna.
  • Za vsako praznjenje uporabite čisto posodo
  • Izogibajte se dotikanju nastavka drenažne vrečke s posodo

4. Menjava katetra

  • Upoštevajte navodila svojega zdravstvenega delavca o tem, kdaj in kako zamenjati kateter.
  • Nikoli ne poskušajte odstraniti vstavljenega katetra brez ustreznega zdravniškega nadzora
  • Za optimalno nežnost, udobje in varnost razmislite o uporabi Greencath® katetrov. Zaradi tehnologij kot so zeleni hidrofilni nanos in atravmatskih stranskih lukenj so postali evropski standard.

5. Vzdrževanje ustrezne hidracije

Pijte veliko vode (razen če vam zdravnik ne naroči drugače), da pomagate odplakniti bakterije in preprečiti okužbe.

Takoj se obrnite na svojega zdravstvenega delavca, če se pri vas pojavijo naslednje težave:

  • Vročina nad 38,3 °C (101 °F)
  • mrzlico ali tresenje
  • bolečine v spodnjem delu hrbta
  • kri v urinu
  • Iztekanje okoli katetra
  • Urin z neprijetnim vonjem
  • Več ur ni izločanja urina

Ti simptomi lahko kažejo na resno okužbo ali zaplet, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč.

  1. Nosite ohlapna oblačila, ki omogočajo namestitev katetra in drenažne vrečke.
  2. Uporabite trak za noge, da pritrdite cevko katetra in preprečite vlečenje
  3. Razmislite o uporabi nočne drenažne vrečke za udobje med spanjem
  4. Ohranite uravnoteženo prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo, da bi spodbudili splošno zdravje
  5. Ostanite aktivni v okviru zdravnikovih priporočil
  6. Pridružite se podporni skupini in se povežite z drugimi, ki uporabljajo katetre

Zgodba uspeha je Tikov ambasador Anej Doplinhar, ki dokazuje, da se z urinskim katetrom da živeti zelo kakovostno in smo skupaj lahko kos nemogočim ciljem zgodba Aneja.

Pravilna nega katetra je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja, preprečevanje zapletov in zagotavljanje dobre kakovosti življenja. Z upoštevanjem teh smernic in tesnim sodelovanjem s svojim zdravnikom lahko zmanjšate tveganja in ste pri upravljanju katetra bolj samozavestni.

Viri:

CDC. (2019). Catheter-associated urinary tract infections (CAUTIs) guidelines. https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/cauti/index.html

Wilde, M. H., & Brasch, J. (2018). A qualitative descriptive study of self-care by intermittent urinary catheterization. Journal of Clinical Nursing, 27(7-8), 1653-1662. https://doi.org/10.1111/jocn.14127

Nazarko, L. (2019). Best practices in the management of urinary catheters. Nursing Standard, 34(6), 40-44. https://doi.org/10.7748/ns.2019.e11333

Gammack, J. K., & Stickley, T. (2021). Prevention of catheter-related complications in older adults. International Journal of Urology, 28(5), 521-528. https://doi.org/10.1111/iju.14556

 

Do 50% uporabnikov, ne skrbi za urinski kateter pravilno, kar velikokrat vodi v težave, kot so okužbe sečil. Preberi, kako pravilno negovati z urinskim katetrom.