Domov > Novice >

TIK-ova Podpora Humanitarni Medicinski Ekspediciji v Keniji: Pomoč, ki Resnično Spreminja Življenja

16. October 2024

Podjetje TIK je znano po svojih kakovostnih medicinskih pripomočkih in predanosti izboljševanju zdravja ljudi. Vendar pa se naša vizija ne ustavi le pri razvoju in proizvodnji izdelkov – predani smo tudi širšim humanitarnim ciljem, ki našim izdelkom omogočajo, da pripomorejo k življenjem ljudi tam, kjer je to najbolj potrebno. Z velikim ponosom smo podprli humanitarno odpravo slovenskih zdravnikov Jerneje in Ireneja Kolška v kenijsko vasico Majiwa, kjer je vsak kateter, vsaka brizga in vsak medicinski pripomoček ključnega pomena za oskrbo lokalnega prebivalstva.

Irenej in Jerneja, mlada zdravnika

V vasi Majiwa, skriti med polji in ob Viktorijinem jezeru na jugozahodu Kenije, življenje poteka počasi, vendar s težavami, ki jih prinaša pomanjkanje osnovnih zdravstvenih storitev, čiste vode in sanitarij. Za tamkajšnje prebivalce, ki živijo v preprostih slamnastih hiškah in se preživljajo s poljedelstvom, je obisk zdravstvene ustanove velik podvig, saj je najbližja klinika oddaljena dve uri hoje. V teh razmerah sta se odločila pomagati Jerneja Bizjak Kolšek in Irenej Kolšek, mlada humanitarna zdravnika, ki sta svojo odpravo v Kenijo zasnovala z jasnim ciljem – izboljšati kakovost življenja prebivalcev z zagotavljanjem osnovne zdravstvene oskrbe in izobraževanjem o higieni ter preventivi.

Majiwi, Kenija

Jerneja in Irenej sta se pridružila odpravi, ki jo organizira Sekcija za tropsko in potovalno medicino Slovenskega zdravniškega društva. V Majiwi je že od leta 2004 vzpostavljena mala klinika, »Barchando community dispensary«, ki ponuja osnovno oskrbo, vendar je zaradi pomanjkanja medicinske opreme, zdravil in stalnega zdravstvenega kadra velik del časa zapuščena. Klinika, ki jo je pomagala vzpostaviti tudi britanska humanitarna organizacija, je v času odprave postala Jernejin in Irenejev drugi dom, kjer sta tri mesece skrbela za prebivalce Majiwe.

Klinika v Majiwi, Kenija - Barchando community dispensary
Čakalnica
Recepcija
Internistična ambulanta
Kirurška ambulanta
Lekarna
WC za paciente (na štrbunk)

Cilji njune odprave so bili jasni: zagotoviti čim bolj kakovostno in dostopno oskrbo ter hkrati okrepiti klinične zmogljivosti z dodatno opremo in izobraževanjem lokalnega kadra. V sodelovanju z lokalnim zdravstvenim delavcem Marvinom, ki je bil izšolan v Majiwi, in ekipo prostovoljcev, sta se lotila izziva – oskrbe kroničnih ran, zdravljenja nalezljivih bolezni, kot so malarija in HIV, ter izvajanja osnovnih kirurških posegov.

V teh zahtevnih razmerah je vsak kos opreme ključnega pomena. Zato smo se pri Tiku s svojo humanitarno naravnanostjo vključili v projekt, da bi podprli odpravo in omogočili kakovostno oskrbo pacientov v Majiwi. TIK je doniral katetre in druge medicinske pripomočke, ki so bili izjemno pomembni pri zagotavljanju sterilnosti in varnosti pri medicinskih postopkih.

Irenej z Tikovim katetrom

Življenje v Majiwi je polno izzivov. Pogosta odsotnost elektrike in tekoče vode je oteževala zagotavljanje sterilnosti pri medicinskih postopkih, kar je nujno pri oskrbi ran in kirurških posegih. TIK-ovi katetri, ki sta jih Jerneja in Irenej prinesla s seboj kot del donacije medicinske opreme, so postali ključno orodje, saj so omogočali sterilno in varno zdravljenje pacientov. Zdravnika sta se v pogojih, kjer so vodo črpali ročno in se sterilizacija izvajala z uporabo skromnega avtoklava, soočala z vsakodnevnimi izzivi, kako zagotoviti varno uporabo katetrov in drugih pripomočkov.

Tikovi katetri v keniji

Večina pacientov v Majiwi je prišla na kliniko zaradi kroničnih ran, nalezljivih bolezni ali težav s kožo. Jerneja in Irenej sta se vsak dan srečevala z obsežnimi ranami, ki so pogosto posledica poškodb ali zapletov zaradi neurejene sladkorne bolezni in slabih higienskih razmer. Da bi zagotovila ustrezno sterilnost, sta uporabljala katetre in druge TIK-ove pripomočke, ki so bili ključni pri oskrbi ran in manjših kirurških posegih. Z vzpostavitvijo programa oskrbe ran sta ustvarila sistem, ki prebivalcem omogoča redne preglede in preventivno zdravljenje, kar je ključno pri preprečevanju hujših zapletov in okužb.

Ogromen melanom
Kronične rane
Elefantiaza

Poleg oskrbe ran sta Jerneja in Irenej veliko pozornosti namenila ozaveščanju prebivalcev o higieni in preventivi nalezljivih bolezni. Organizirala sta delavnice za otroke in odrasle, kjer sta učila tehnike umivanja rok, uporabe čistilnih sredstev ter uporabe katetrov in drugih pripomočkov. Njuna prizadevanja niso bila le terapevtska, ampak tudi izobraževalna – s ciljem opolnomočiti lokalno skupnost, da lahko boljše skrbi zase tudi, ko odprave ni.

Poučevanje domačinov o higieni, preventivi in zdravju

V treh mesecih sta oskrbela več kot 5000 pacientov. Poleg zdravljenja ran sta zdravnika uspešno izvajala program oskrbe podhranjenih otrok, zdravljenje nalezljivih bolezni, kot so malarija in HIV, ter ozaveščala prebivalce o pomembnosti preventivnih ukrepov. S TIK-ovo pomočjo sta pridobila katetre in drugo nujno medicinsko opremo, kar je omogočilo varno in kakovostno oskrbo v razmerah, kjer je sterilnost ključna, a pogosto težko dosegljiva. Vsak kateter in vsak medicinski pripomoček je v Majiwi pomenil ogromno, saj je omogočal zdravljenje, ki bi bilo brez teh orodij skorajda nemogoče.

Jerneja in Irenej sta s svojo predanostjo in trudom prebivalcem Majiwe prinesla zdravstveno oskrbo in upanje na boljše življenje. Z vključitvijo TIK-a v ta projekt pa so se postavili temelji za dolgoročno podporo in razvoj zdravstvene infrastrukture v vasi. Jernejina in Irenejeva zgodba je dokaz, da lahko humanitarnost, predanost in kakovostna oprema, kot so TIK-ovi katetri, združeni spremenijo življenja tam, kjer je to najbolj potrebno.

TIK - Znanje za življenje od 1951

Naši izdelki niso le pripomočki – so sredstva za življenje in zdravje. S takšnimi projekti, kot je odprava v Kenijo, želimo v TIK-u še naprej podpirati pobude, ki zagotavljajo dostop do osnovne zdravstvene oskrbe in izboljšujejo kakovost življenja najranljivejših skupin.

Viri

https://odprava-kenija.si/

 

Predstavljamo vam humanitarno zgodbo mladih zdravnikov Jerneje in Ireneja, ki sta tudi s pomočjo Tikovih katetrov pomagala več tisočim Kenijcem.